Ca si glutationul, ACIDUL ALFA LIPOIC este un ANTIOXIDANT puternic care poate regenera alti antioxidanti, inclusiv glutationul, avand si o activitate de chelare a metalelor grele. Pe lângă faptul că acidul lipoic este activ atât în apă, cât și în grăsime, el regenerează și alți antioxidanți, cum ar fi: vitaminele C, E și coenzima Q10. În plus:
- împiedică procesele de deterioare a pielii
- ajută la stimularea glutationului
- împiedică pierderea memoriei și declinul cognitiv
- păstrează sănătatea ochilor
- lupta cu diabetul si complicatiile acestuia
- are proprietăți antiinflamatorii, neuroprotectoare, anticancerigene, de protecție și detoxifiere a ficatului.
Pe langa rolul de a impiedica imbatranirea celulelor/tesuturilor, acidul alfa lipoic are efecte benefice in afectiunile hepatice (in special a celor cauzate de consumul de alcool) prin eliminarea substantelor toxice, regenerand celulele hepatice. Acidul alfa lipoic impiedica proliferarea celulelor canceroase, avand efecte exceptionale in terapia antitumorala. Acesta traverseaza membrana celulara si protejeaza ADN-ul, fiind un antioxidant intracelular puternic.
De asemenea, acidul alfa lipoic impiedica trasformarea glucozei in rezerve adipoase, mentine valorile normale ale glicemiei si ale colesterolului sanguin, protejand astfel sistemul cardiovascular si elasticitatea peretilor vasculari.
Desi corpul produce in mod natural acest component, sunt factori de stres care pot contribui la epuizarea rezervelor din corp.
Acidul alfa-lipoic se găsește în cantități mari în țesuturile care conțin un număr mare de mitocondrii, sursa generatoare de energie a celulei. ”Linus Pauling Institute” susține că rinichii, inima și ficatul sunt surse alimentare care conțin acid alfa-lipoic.
Dintre sursele vegetale, pentru cei care nu consumă produse de origine animală, într-o proporție mai mică vom găsi si in:
- brocolii
- spanac
- varză de Bruxelles
- morcovi
- roșii
- alune
- mazăre
- drojdia de bere.
Interacțiunile acidului alfa lipoic pot apărea cu medicamentele luate de diabetici pentru scăderea glicemiei din sânge, pentru ca acidul crește controlul asupra zahărului din sânge. Este necesară recomandarea medicului în aceste situații.
Cei mai multi antioxidanti functioneaza normal intr-un mediu inconjurator specific si protejeaza o singura parte a celulei. De exemplu, Vitamina E poate proteja membranele plasmatice de vatamarile radicalilor liberi, in timp ce vitamina C functioneaza in zonele apoase ale celulei. Vitamina E este liposolubila, pe cand vitamina C este solubila in apa. Acidul Alfa Lipoic functioneaza insa in ambele zone: atat in membranele lipide cat si in portiunile apoase. Liposolubile si solubile in apa in acelasi timp? Da, pentru AAL este posibil! Acidul Alfa Lipoic este antioxidantul solubil in toate zonele celulei, putand in consecinta sa protejeze toate celulele de efectele radicalilor liberi.
The post Acidul ALFA LIPOIC appeared first on Lavinia Melania Bratu.